Penso, opino, escric…

“Entre los individuos, como entre las naciones, el respeto al derecho ajeno es la paz” (Benito Juárez, 1806-1872)

La suposada racionalitat dels humans no deixa de posar-se en qüestió cada vegada que són capaços de provocar conflictes bèl·lics. El darrer exemple el tenim en la guerra desencadenada per Rússia i que Ucraïna està patint. Com si d’una maledicció es tractés, tot apunta a què la guerra és inherent a la condició humana i que les tendències bel·licistes són del tot insuperables.

Des de temps immemorials, tot un ventall de personatges de tota mena i de luctuós record, sinistres, amb ambició il·limitada, messiànics…recolzats per individus fanàtics sense escrúpols i poders fàctics interessats, han sigut els protagonistes responsables de causar víctimes incomptables, sembrar odis i provocar desolació.

Davant d’aquesta realitat incontestable em pregunto quina utilitat tenen les institucions supranacionals, perquè és evident que els principis fundacionals han passat a millor vida. Falta de voluntat o de capacitat?

Sigui una cosa o l’altra, o es repensen els objectius o es tanca la paradeta. Ja n’hi ha prou d’inoperància!

6/3/2022

Publicada al Bloc de VILAWEB el 8/3/2022, a EL PERIÓDICO amb el títol ¿És la guerra inherent a la condició humana? el 8/3/2022, a EL PUNT AVUI el 9/3/2022, a EL PERIÓDICO amb el títol “¡Ja n’hi ha prou d’inoperància!” el 10/3/2022 , a Regió 7 el 12/3/2022 i al periòdic mensual 08640 (abril)