Algunes consideracions sobre les enquestes

L’Estadística és una branca de les matemàtiques i es pot definir com la ciència que s’ocupa de la recopilació, anàlisi, interpretació i representació de dades. En general, l’estadística pretén proporcionar la millor informació possible sobre temes concrets a partir de dades. Per tal de fer-se’n una petita idea i evitar confusions, cal partir dels següents conceptes:

Població (conjunt d’individus sobre els quals es realitzen les observacions). Mostra (subconjunt dels individus d’una població). Variable estadística (dada obtinguda a partir de la mostra). Variable quantitativa (dada que respon a una pregunta de caràcter quantitatiu). Variable qualitativa (dada que respon a una pregunta de caràcter qualitatiu). Freqüència (nombre de vegades que es repeteix una dada). Freqüència absoluta (nombre de vegades que es repeteix el valor d’una variable estadística). Freqüència relativa (quocient entre la freqüència absoluta i el nombre total de dades).

És evident que com més àmplia i variada sigui una mostra, millor es pot analitzar un fenomen com és el dels sondejos electorals. Tanmateix, cal tenir en compte que al partir d’una premissa falsa com és el fet de suposar que les persones enquestades manifesten realment la seva intenció de vot, la informació que se’n extreu no és fiable i, per tant, la seva validesa és relativa, és a dir, no se’n poden treure conclusions fidedignes.

Alerta doncs amb les enquestes electorals la finalitat de les quals no és altra que crear estats d’opinió i marcar tendències en base als interessos partidistes.

5/2/2021

Publicada a EL PERIÓDICO amb el títol “La relativa validesa de les enquestes i els sondejos electorals” el 8/2/2021