L’origen del concepte és originari de l’antiga Grècia. La tirania es defineix com la forma de govern que exerceix un tirà i aquest, com un individu que té poder absolut per mitjà del poble, d’una organització o d’un estat. El qualificatiu de tirà també s’dentifica amb dèspota, sàtrapa i dictador; en qualsevol cas, és evident que té connotacions pejoratives.
Al segle XVIII, Montesquieu es referia a la tirania en els següents termes: “Hi ha dues clases de tirania; una de real, que consisteix en la violència del govern; i una d’opinió, que es fa sentir quan els que governen estableixen coses que xoquen amb la forma de pensar d’una nació”.
Fa uns quants dies, en al·lusió a Carles Puigdemont i amb tota la intencionalitat, Mariano Rajoy deia: “Donde acaba la ley comienza la tirania”. Davant d’aquesta afirmació se’m planteja un dubte: a quin tipus de tirania feia referència? El senyor Rajoy sap perfectament que el govern de Catalunya no ha generat cap mena de violència i que en cap cas ha establert res que xoca amb la forma de pensar d’una nació que, malgrat les dificultats, en un sentit o altre, s’ha expressat a les urnes amb tota claredad i que s’honora en manifestar el seu tarannà pacífic, cívic, dialogant, integrador i solidari, és a dir: democràtic.
24/1/2018
Publicada a EL PERIÓDICO el 29/1/2018 i al diari ARA amb el títol “Investidura ajornada” el 31/1/2018