Autoritat, autoritarisme i “perdre els papers”

L’autoritat és la capacitat que té una persona o institució per ser obeït (potestas). També pot fer referència a l’expertesa en una determinada matèria, és a dir, al prestigi (auctoritas). S’ha de dir que la “potestas” es té en funció del càrrec que s’ocupa mentre que “l’auctoritas” es guanya.

En qualsevol cas, l’autoritat és poder. Si ens centrem en l’autoritat com a “potestas”, cal tenir molt clar que aquest poder s’ha d’equilibrar mitjançant un sistema de drets i deures, perquè si només es contemplen els drets, la balança es desequilibra i l’autoritat degenera en l’autoritarisme.

L’autoritarisme comporta unes formes de govern que es caracteritzen per exigir obediència estricta a l’autoritat, la qual manté el control de la societat mitjançant un ventall de mesures opressives d’allò més variat. Paradoxalment, l’univers autoritari es sustenta en una suposada legalitat, legalitat però, feta a mida i mutable, en funció de les conveniències.

A partir d’aquestes consideracions hom pot arribar fàcilment a la següent conclusió: qualsevol tipus d’autoritarisme portat al límit demostra que s’han “perdut els papers”.

“Los pastores serán brutales mientras las ovejas sean estúpidas” (Fray Luis de León, 1527-1591)

20/1/2018

Publicada a EL PUNT AVUI el 25/1/2018 i a EL PERIÓDICO amb el títol “El desequilibri de l’autoritat deriva en autoritarisme” el 26/1/2018