Aquesta nit tanquem

“La dictadura és un sistema de govern on el que no està prohibit és obligatori”     Enrique Jardiel Poncela (1901 – 1952)

Una dictadura és un règim en el qual la gent recita en lloc de pensar”               Ignazio Silone (1900 – 1978)

Enrique Jardiel Poncela i Secondino Tranquilli (amb el pseudònim de Ignazio Silone), com tants d’altres, van patir les conseqüències d’una dictadura i per tant, es van veure sotmesos a procediments aberrants com, per exemple, la censura.

Manuel de Pedrolo va escriure Aquesta nit tanquem l’any 1973, en un moment de la història del nostre país en el qual es lluitava per recuperar les llibertats perdudes. A partir d’una revolta imaginària sorgida en un teatre imaginari d’una ciutat imaginària en un país imaginari que està sota el jou d’un règim dictatorial, Aquesta nit tanquem constitueix un al·legat contra la repressió. S’ha de dir però que, malgrat la ficció, molts dels personatges són perfectament identificables i, dissortadament, moltes de les situacions plenament vigents.

L’equip de direcció d’aquest projecte hem considerat oportú posar els personatges damunt d’un espai escènic gens habitual, amb una escenografia minimalista que no destorbi l’acció i hem procurat recrear un ambient evocador d’èpoques passades que ben segur resultarà familiar, especialment a tothom que va viure aquells temps.

2016