La Matemàtica de la Història

“Les diferents civilitzacions es van succeint de forma cíclica, talment com passa als cicles biològics…” Això escrivia Alexandre Deulofeu i Torres (1903-1978) al seu llibre La Matemàtica de la Història.

Segons afirmà l’autor després d’estudis exhaustius, tots els períodes històrics passen per quatre fases: la federal, l’absolutista, la conservadora i la de decadència i desintegració. Aquesta successió es produïa de forma repetitiva i cíclica, així doncs, arribà a la conclusió que en base a la regularitat matemàtica existia la possibilitat de predir que podia succeir en el futur.

Si hom disposa d’aquesta eina i la construcció d’un món millor és factible, com s’entén que no s’intenti evitar recaure en els errors del passat? Incompetència, manca de voluntat… o estupidesa humana i buidor existencial tal com va escriure  Maria Aurèlia Capmany (1918-1991) al final de Vent de garbí i una mica de por.

En conseqüència, des d’una òptica realista, segons aquesta teoria i vist com està el panorama mundial, cal preparar-se per tal d’afrontar el canvi de cicle que s’albira, perquè és evident que estem vivint temps de crisis profunda en tots els àmbits: decadència i desintegració.

4/12/2022