Confinament i reflexió

Si dic que el confinament a causa de la pandèmia ha fomentat la possibilitat de reflexionar sense estar subjectes a les limitacions que imposa el ritme de vida actual, hom pot considerar que sóc un “somiatruites”. M’és igual. En qualsevol cas, no està de més recordar que la reflexió és l’única activitat que permet analitzar els fets, les situacions i els esdeveniments que ens toca viure i, en conseqüència, poder treure conclusions per a poder criticar (constructivament). Es tracta d’higiene mental.

Enguany, ves per on…, tal vegada per ironies de la vida, ha hagut de ser un “virus” qui ho ha fet possible, posant a l’aparador de l’actualitat, una col·lecció d’impresentables -uns en actiu i altres a la reserva activa – que d’aquí quatre dies, si els convé, s’apunyalaran per l’esquena mentre pontifiquen.

I posats a reflexionar, heus aquí cinc frases molt significatives:

“No sap res i creu saber-ho tot. Això el faculta clarament per a la carrera política”  (Geoge Benard Shaw, 1856-1950)

“Només hi ha una regla per a tots els polítics de món. No diguis des del poder el que deies des de l’oposició” (John Galsworthy, 1867-1933)

“Tot el que demano als polítics és que s’acontentin en caviar el món, sense començar per canviar la veritat” (Jean Paulhan, 1884-1968)

“Com que els polítics mai creuen el que diuen, se sorprenen si algú s’ho creu” (Charles de Gaulle, 1890-1970)

“El que no s’atreveix a ser intel·ligent, es fa polític” (Enrique Jardiel Poncela, 1901-1952)

Tanmateix i malgrat la xacra de vividors, hi ha polítics que destaquen potser no tant pel seu encert a l’hora de gestionar com per la seva honestedat, la qual cosa és molt meritòria i s’hauria d’agrair, especialment en temps d’actituds i comportaments miserables.

Entre d’altres, esmentar el President Quim Torra que, des del mateix moment en què va ser investit, ha hagut de suportar tota mena de menysteniments i insults. I ho ha fet amb tota dignitat, posant de manifest el seu humanisme i nivell intel·lectual. Tant per les inadmissibles referències a l’entorn familiar familiar -fins aquí arriba la misèria humana- com pels atacs polítics farcits de falsedats, és execrable el tracte que ha rebut i continua rebent per xitxarel·los de tots els àmbits que no li arriben a la sola de la sabata.

13/5/2020