Test de cultura política

A través dels mitjans de comunicació, hom pot fer-se una idea, si més no aproximada, dels diferents personatges que conformen la fauna política d’aquest país: del seu tarannà, de les seves virtuds i dels seus defectes. A partir de l’anàlisi d’aquestes característiques, que poden ser subjectives en funció de les apreciacions dels l’obsevadors i de les obsevadores, així com d’altres factors condicionants, proposo un test que mesura el grau de coneixement sobre aquests personatges.

Llegeix amb atenció, pensa i contesta: Quin personatge de la vida política correspon a cadascuna de les descripcions ?

(1) Esperanza Aguirre Gil de Biedma, (2) Julio Anguita González, (3) Inés Arrimadas García, (4) José Mª Aznar López, (5) Antonio Baños Boncompain, (6) Rita Barberà Nolla, (7) Ana Botella Serrano, (8) Mª Dolors Camats Luis, (9) Josep Lluis Carod – Rovira, (10) Muriel Casals Couturier, (11) Ada Colau Ballano, (12) Mª Dolores de Cospedal García, (13) Carme Chacón Piqueras, (14) Josep Antoni Duran Lleida, (15) Ramon Espadaler Parcerisas, (16) Jorge Fernández Díaz, (17) David Fernández Ramos, (18) Carme Forcadell Lluís, (19) Teresa Forcades Vila, (20) Josep Lluís Franco Rabell, (21) Xavier García Albiol, (22) Núria de Gispert Català, (23) Felipe González Márquez, (24) Alfonso Guerra González, (25) Luís de Guindos Jurado, (26) Joan Herrera Torres, (27) Miquel Iceta Llorens, (28) Oriol Junqueras Vies, (29) Artur Mas Gavarró, (30) Pasqual Maragall Mira, (31) Josep Enric Millo Rocher, (32) José Montilla Aguilera, (33) Cristóbal Montoro Romero, (34) Arcadi Oliveres Boadella, (35) Jordi Pujol Soley, (36) Mariano Rajoy Brey,(37) Rodrigo de Rato Figaredo, (38) Irene Rigau Oliver, (39) Joan Rigol Roig, (40) Albert Rivera Díaz, (41) José Luís Rodríguez Zapatero, (42) Raül Romeva Rueda, (43) Àngel Ros Domingo, (44) Marta Rovira Vergés, (45) Soraya Sáenz de Santamaría Antón, (46) Alícia Sánchez – Camacho Pérez, (47) Pedro Sánchez – Pérez Castejón, (48) Jordi Sànchez Picanyol, (49) Joan Tardà Coma i (50) José Ignacio Wert Ortega

  • Dama de l’alta societat que ha ocupat diversos càrrecs polítics de molta rellevància i que es permet dir el que li sembla, quan li sembla, on li sembla i a qui li sembla. (     )
  • Personatge femení amb necessitat de suport permanent, per part del líder del partit, inspirat en el tema Sin ti no soy nada del grup Amaral. A base de discurs únic, repetitiu i imatge de bona nena, darrerament sembla que s’espavila i, diuen, guanya carisma. (     )
  • Periodista amb imatge del maig del 68. Coherent amb les seves idees, té un discurs clar i entenedor. Es mostra transparent i gens personalista. Defensa acabar amb la vella manera de fer política. (     )
  • Exprimera dama i exalcaldessa per susbstitució. Coneguda pel seu particular domini de l’anglès. No té cap mena de relació amb “Pepe Botella”, germà de Napoleó i rei d’Espanya. (     )
  • Polític republicà actualment retirat, de fermes conviccions independentistes, que va formar part del primer tripartit. Sent Vicepresident del Govern de la Generalitat es va entrevistar amb representants d’ETA. Va vaticinar un referendum pel 2014. (     )
  • A dia d’avui, política no professional carregada de bones intencions en l’àmbit social. Alcaldessa que governa amb minoria i que pretén implantar mesures d’eficàcia discutible des d’una òptica econòmica. (     )
  • Exministra amb aspiracions de nivell, que apareix i desapareix com si es tractés del riu Guadiana. Encaixa a la perfecció amb la cançó No soy de aquí ni soy de allá, de Facundo Cabral. (     )
  • Representant de La voz de su amo (no pas de la marca discogràfica) i presumpte dipositari del seny català pel que fa a la capacitat de diàleg i de negociació. Pretén presentar-se a les eleccions generals malgrat no tenir representació al Parlament. (     )
  • Representant d’una nova manera de fer política, és directe, coherent i honest. Va introduir un nou look al Parlament en contra dels usos clàssics tradicionals. Ocasionalment, practica el llançament de sandàlia. (     )
  • Monja benedictina, clara, incisiva en els seus plantejaments, els quals defensa amb vehemència. Metgessa molt crítica amb la indústria farmacèutica i la sanitat pública. Teòloga i defensora de la teologia feminista. Actualment amb dispensa temporal per la seva dedicació a la política. Ideòloga i promotora del Procés Constituent. Independentista i anticapitalista. (     )
  • Exalcalde de Badalona. El Mazinger Z de la política catalana al servei de les consignes del partit. De tendències obssessives per la neteja, podria passar perfectament per un empresari del sector. Agressiu per sistema en el seu discurs, de to amenaçador, però sense el més elemental nivell pel que fa a l’expressió. La inconsistència dels seus arguments no pot dissimular un tuf de caràcter feixista i xenòfob. (     )
  • El més baró de tots els anomenats barons. Expresident del Gobierno incorporat a l’empresa privada pels mèrits contrets. Gaudeix d’una jubilació de privilegi que res té a veure amb els seus postulats socialistes. Puntualment es permet intervenir en política com a personatge mediàtic. (     )
  • Ministre expert en macroeconomia, és a dir, aquella que es diu que existeix però que la ciutadania no percep. Les seves disertacions pretenen mostrar una seguretat i un saber més aviat aparent. Aspira a càrrec europeu. (     )
  • Possible pedagog frustrat. No perd l’ocasió d’alliçonar i donar consells. Presenta símptomes d’una disfunció que es coneix com SOC, síndrome de l’oferiment compulsiu (per gestionar el que sigui). És el cap d’una franquícia estatal que coneix, però ignora, les seves tesis catalanistes. Evoca Granada amb regularitat i li encanta el ritme. (     )
  • Segons els unionistes i altres sectors, el gran culpable del cataclisme català i de la divisió que pateix el país. Es pot comparar a una enorme antena parabòlica receptora de totes les ires alienes al Dret a Decidir. En qualsevol cas, es manté ferm, i acostumat a donar la cara, a dia d’avui, agradi o no, se l’ha jugat com ningú. Querellat pel 9 N. (     )
  • Un escuder. Demagog habitual. El típic número dos de la llista que, seguint les consignes del partit i amb la lliçó apresa, va a la recerca de millors oportunitats com a premi per l’adhesió inquebrantable al líder del moment. (     )
  • Recaptador d’impostos. Cervell gris que fixa els criteris reguladors dels sistemes de finançament a nivell estatal i autonòmic (a excepció del basc i el navarrès). De naturalesa intransigent en temes d’hisenda i amb certa recança a lluitar contra el frau fiscal d’alta volada. S’assembla al Nosferatu de Murnau, 1922. (     )
  • Ha estat la gran decepció del país. Expresident de la Generalitat amb un gran carisma que va perdre la seva credibilitat i autoritat moral sobre la ciutadania, quan va confessar i es van fer públics, afers familiars irregulars de caràcter fiscal. (     )
  • Integrant d’una partida de xorissos amb denominació d’origen però de dubtosa o nul·la qualitat. Exministre que ha ocupat altres càrrecs importants en l’àmbit privat, a nivell nacional i internacional. Actualment està imputat per diversos delictes fiscals de consideració. (     )
  • Compromès amb el full de ruta per aconseguir la independència, malgrat ser un històric, va deixar la militància d’UDC recenment. Dialogant, reflexiu, ponderat i conciliador. Exdiputat del Congreso, exconseller, exsenador i expresident del Parlament. (     )
  • Expresident del Gobierno. Master en promeses incumplides i exemple de lo que pudo haber sido y no fué com diu el bolero Amar i vivir (adaptació lliure). Membre del Consejo de Estado. Podria passar per doble de Mister Bean. (     )
  • Alcalde socialista que ha pactat amb C’s malgrat les discrepàncies en temes de llengua. Crític amb el partit fins que se li va oferir, i va acceptar, la presidència. És un exemple palès de congrüència (és broma). (     )
  • Personificació de l’autosuficiència, del cinisme ocasional i de l’actitud burleta. La referència constant i persistent a les lleis, la legalitat i la Constitució, evidencien les seves limitacions en matèria d’argumentació. Davant de situacions a la contra és incapaç de dissimular, l’expressió facial la traeix. (     )
  • Imatge de pulcritud i modernitat en les seves aparicions (un Petronio s. XXI). De discurs buit de contingut, sovint oportunista i en ocasions agressiu. Té les espectatives posades en guanyar les properes eleccions. En les files socialistes el seu lideratge no és clar (alerta amb els barons). (     )
  • Diputat a Madrid per ERC. Prototip de republicà en estat pur. De caràcter temperamental, es mostra apassionat i directe en les seves intervencions. La seva expressió en llengua castellana és bastant millorable (se li nota l’accent). Ho sento, però algú ho havia de dir!  (     )
  • Polític comunista retirat per problemes cardiovasculars. Eloqüent. Rigorós. Honest i coherent amb els seus plantejaments, es va oposar al Tractat de Maastricht. (     )               
  • Expresident del Gobierno. Amb aires de grandesa i amb aspiracions de gran estadista. Reencarnació de Superlópez, personatges de còmic creat el 1973 pel dibuixant Juan López Fernández o El guerrero del antifaz, creat el 1943 pel dibuixant Manuel Gago García. (     )
  • Exalcaldessa. Dona d’imatge robusta i de caràcter. Experta en variants del valencià quan està en situació (es pot imginar quina). Distingida amb el títol de Senadora com a reconeixement i premi pels serveis prestats (al partit). (     )
  • Forma part de la direcció bicèfala d’ICV. Com opositora té un estil incisiu però pateix el mateix defecte que el seu company de direcció quan es tracta de posicionar-se i concretar. Pura xerrameca. (     )
  • Expresidenta d’Omnium Cultural que va deixar el càrrec per tal de formar part de la llista Junts pel Sí. D’aparença flemàtica però enèrgica en la defensa dels seus principis i les seves conviccions. (     )
  • Acumula càrrecs de primer nivell, entre ells, el de Secretària General. Es mostra altiva i petulant. Segons els papers de Bárcenas, estaria implicada en casos de corrupció. No puede ser ! Esa mujer es buena … (La tabernera del puerto, zarzuela). (     )
  • Maquiavel a la catalana i bon vivant professional. No pararà fins a trobar una fórmula o recepta magistral que li permeti seguir mantenint el seu statu quo, perquè segons ell, la possibilitat de dedicar-se a la docència no dóna per viure (millor que no s’hi dediqui). (     )
  • Barreja de monjo guerrer i de membre d’Spectra (James Bond) afeccionat a la Santeria. Les seves declaracions i els seus comunicats tenen la virtud de desprendre credibilitat, i en especial transparència (és broma). És bastant possible que tingui fixacions. (     )
  • Expresidenta de l’ANC que va deixar el càrrec per tal de formar part de la llistade Junts pel Sí. Apassionada en la defensa dels seus plantejaments, ha estat el cap visible de les darreres grans manifestacions en pro del Dret a Decidir. Actual Presidenta del Parlament.  (     )
  • Activista social assimilat a polític per tal de liderar Catalunya Sí que es Pot, coalició formada per catalanistes d’esquerres i Podemos. Existeix la possibilitat que les connotacions del seu primer cognom (Franco) justifiquin la seva supressió (almenys en públic). (     )
  • Exmilitant d’UDC. Expresidenta del Parlament i exconsellera. Ha donat mostres de saber escoltar i dialogar, però també d’actuar amb fermesa des de les seves responsabilitats. Evita la polèmica però en cap cas defuig les provocacions. (     )
  • Diputat pràcticament vitalici i residual procedent d’una època anomenada Transició, en la qual, va ser martillo de herejes (amenaçava amb dossiers des de la tribuna d’oradors). És especialista en passar el cepillo (no a les esglésies precisament) i vantar-se’n en públic. (     )
  • Cagadubtes per naturalesa, és un clar exemple d’infefinició i ambigüitat. Es tracta d’un opositor nat i vocacional que sempre té un però …, preparat per qualsevol tema que es plantegi. Se’l coneix popularment com el bicicletes. (     )
  • Desprèn humanitat. És eloqüent, amb una gran capacitat dialèctica, escolta i no interromp als seus interlocutors. Bon comunicador. És culte. Afirma, de forma creïble, que voldria deixar de ser independentista. (     )
  • Exalcalde de Barcelona (JJ.OO 1992) i expresident de la Generalitat en època del primer tripartit. Promotor de la reforma de l’Estatut d’Autonomia de 1979. Home d’empenta i de gran capacitat de lideratge. Va abandonar la militància del partit socialista i es va retirar de la política. Actualment està afectat per l’Alzheimer. (     )
  • Exalcalde, exministre i expresident de la Generalitat en el període del segon tripartit. Actualment Senador. Seriós, inexpressiu i amb molt poques habilitats comunicatives. Conegut pels seus Xist’s. (     )
  • Economista i activista per la justícia social i per la pau, és President de Justícia i Pau. Gran comunicador, de verb fàcil, discurs directe, atractiu i captivador que no deixa indiferent. Promotor del Procés Constituent. Se li va proposar encapsalar la canditatura de Catalunya Sí que es Pot però va refusar. (     )
  • Inmovilisme en estat pur o l’exemple més clarificador dels conceptes físics: repòs i moviment rectilini uniforme. Practica el no diàleg i el qui dia passa any empeny. Encara no ha trobat la niña que volia i és molt possible que no la trobi mai. (     )
  • Consellera en funcions. Persona de caràcter que s’ha hagut d’enfrontar amb l’exministre Wert. Es manté ferma pel que fa al tema d’immersió lingüística. Querellada pel 9 N. (     )
  • Personatge arrogant i prepotent que va començar la seva carrera en boles (pilotes). Darrerament amb l’ego in crescendo. El seu discurs prospera mitjançant el vot de sectors de dretes i esquerres desencantats. Té aspiracions de president del Gobierno perquè donat seu nivell, Catalunya se li ha fet petita. (     )
  • Cap de llista de Junts pel Sí. Activista per la pau i el desarmament. Molt bon comunicador. Escolta i dialoga de forma respectuosa. Sol estar molt ben documentat. Exeurodiputat i exmilitant d’ICV. (     )
  • Secretària General d’ERC. Exdiputada de sòlides i consistents conviccions independentistes. No perd les formes malgrat ser insistent i perseverant en el seu discurs. Es complementa molt bé amb el president del partit. (     )
  • Arrogant, prepotent i pedant. La típica aduladora de conveniència i molt sovint maleducada. Top model de la marca Xula & Fums, especialitzada en escampar femta. Espia cutre per compte propi i per encàrrec. Senadora per mèrits contrets (no se sap pas quins). Va promocionar La Camarga (no pas la francesa). (       )
  • Polític i activista social. Exportaveu de la Crida a la Solidaritat. En l’actualitat, President de l’ANC. El seu discurs és de caràcter social i independentista. Se’l considera home de consens i ho aprofita per tal de fer pedagogia. (     )
  • Exministre especialista en fomentar la   crispació per les seves idees en matèria educativa. Tenia i deu tenir una fixació per Españolear, cançó popularitzada pel cantant Luís Lucena a finals del 60. Segons afirma, la Fiesta Nacional l’estimula (s’ignora el què)). Actualment podem trobar-lo a París com embaixador de l’OCDE (possiblement pels mèrits contrets). (     )

AVALUACIÓ

Els resultats de l’avaluació es basen en la taula següent:

Matrícula                         50 encerts

Excel·lent                         (49 i 45)

Notable                             (44 i 35)

Bé                                       (34 i 30)

Suficient                           (29 i 25)

Insuficient                        (24 i 10)

Molt deficient                  (9 i 0)

En cas de no superar el test, es podrà optar a la recuperació seguint les pautes que es proposen i que han de permetre normalitzar el nivell de coneixement:

a/ Llegir premsa variada

b/ Veure els informatius de diverses cadenes de televisió

c/ Seguir els debats i tertúlies (amb participants de nivell)

d/ Veure i analitzar entrevistes

e/ Seguir les rodes de premsa

f/ Utilitzar qualsevol altre recurs que tinguem a l’abast …

 AUTOCORRECCIÓ:

1, 3, 5, 7, 9, 11, 13, 15, 17, 19, 21, 23, 25, 27, 29, 31, 33, 35, 37, 39, 41, 43, 45, 47, 49, 2, 4, 6, 8, 10, 12, 14, 16, 18, 20, 22, 24, 26, 28, 30, 32, 34, 36, 38, 40, 42, 44, 46, 48 i 50

2015